- Ekološko prijazna pridelava
Kokos za rast v svojem avtohtonem okolju ne potrebuje umetnih gnojil in pesticidov. V fazi pridobivanja vlaken niso potrebne kemikalije, pri predelavi v končne izdelke pa je proizvodnja ekološko prijazna z nizkim vložkom energije.
- Možnost večkratnega recikliranja v nove proizvode za isti ali drug namen
Med predelavo kokosovih vlaken ni odpada, saj lahko odrezke vrnemo na začetek proizvodnje linije in jih tako porabimo. Po izgubi prvotne funkcije, ko postanejo vlakna prekratka, pa jih lahko uporabimo kot sredstvo za rahljanje in vzdrževanje zračnosti prsti za lončnice, vrtove ali agrarne obdelovalne površine.
Kokosova vlakna so biorazgradljiva, s svojo visoko energetsko vrednostjo pa so primerna tudi za pridobivanje energije.
- Elektrostatična nevtralnost
Kokosova vlakna so elektrostatično nevtralna, kar pomeni, da se ne navzemajo in ne zadržujejo statične elektrike.
Kokosova vlakna so sestavljena iz zaprtih zračnih celic, zaradi česar so odporna na vlago.
- Odpornost na fermentacijo in plesen
V zaprte zračne celice vlaga ne more prodirati, zato so vlakna odporna proti fermentaciji in plesnim.
- Dober toplotni in zvočni izolator
Zaprte zračne celice vlaken imajo naravno izolacijski učinek. Poseben način prepletanja vlaken s tehnologijo netkanih tekstilij v izolacijske plošče pa ustvari strukturo, ki ujame mirujoč zrak, s čimer se izolacijski učinek še poveča. Mehka tekstura plošč odlično vpija zvok, ki se širi po prostoru in preprečuje širjenje pohodnega zvoka ter prenosa po konstrukciji. Pri gostoti 80 kg/m3 je kokosova toplotna prevodnost 0,042W/mK.
Ker so vlakna nastala z rastjo po naravni poti, v materialu ni notranjih napetosti. Kokosova vlakna so odporna na temperaturne spremembe, ob mehanskih pritiskih pa se upognejo in zopet vzravnajo zato se ne lomijo in drobijo.
Kokosova vlakna zagotavljajo zdravo, človeku in okolju prijazno bivalno okolje.
Zaradi svojih lastnosti so izdelki iz kokosovih vlaken odlična sonaravna in trajnostna alternativa sintetičnim proizvodom. Naravni materiali ugodno vplivajo na človekovo počutje in ne obremenjujejo človekovega zdravja in okolja.